Berichten

Splitsing en restauratie Hoogstraat 9 – Welstand akkoord

Na enige aanloop- en voorbereidingstijd is de splitsing van de samengevoegde rijksmonumenten Hoogstraat 9 en 11 naar de oorspronkelijke situatie akkoord. De panden zijn bij de samenvoeging in 1964 intensief verbouwd waardoor in het interieur helaas weinig bijzondere elementen meer resteren behoudens de kapconstructie en enkelvoudige balklaag.

Na de splitsing worden dit weer 2 zelfstandige woningen waarbij we voor nr. 9 de bouwvoorbereiding in gang kunnen zetten nu.

De grote onderhoudswerken aan Het Markiezenhof zijn afgerond

Gedurende ruim 2 jaar zijn gefaseerd grote onderhoudswerken aan het museumdeel van Het Markiezenhof uitgevoerd. De planning was op tijden enorm krap met opbouw en demontage van de steigers zodat grote evenementen doorgang konden vinden. Zo is de vleugel van de Raad en Rekenkamer aangepakt tussen Proefmei en de voorstelling van De Vierschaar in. Daarnaast is steeds rekening gehouden met activiteiten zoals bruiloften waarbij steeds getracht is de overlast zoveel mogelijk te beperken.

De steigers zijn onder andere steeds zo voorzien dat er op de Grote Binnenplaats altijd gelegenheid was om foto’s te maken zonder steiger op de achtergrond. De vleugels rondom de Grote Binnenplaats zijn in 2018 in 3 delen uitgevoerd, in het voorjaar van 2019 zijn de bouwdelen rondom de Kleine Binnenplaats aangepakt waarbij ook de bestrating opnieuw gelegd is en de buitenverlichting aangepakt is. De Franse tuingevel is als laatste na de bouwvak van 2019 aangepakt waarmee de onderhoudscyclus weer ver compleet is.

Al die tijd is het museum toegankelijk gebleven. Behoudens enkele weken rondom de op- en afbouw van de M5 tentoonstelling is dat ook zo geweest.

fase 2 onderhoud Markiezenhof afgerond

Nadat het linkerdeel van de voorgevel, de ingang en de toren in het voorjaar onderhanden zijn genomen is nu de tweede fase van het groot onderhoud aan het Markiezenhof voltooid.

Daarbij is aan het exterieur van de kapel en de grote galerij het noodzakelijke herstelwerk verricht. Zo is het dak van de voormalige raad- en rekenkamer opnieuw gedekt. Waar nodig is voegwerk vernieuwd, en is het schilderwerk uitgevoerd.

Het Koetshuis is nu het nieuwe onderkomen van het West-Brabants Archief

Bezoekers kunnen nu terecht in de ruime studiezaal. De medewerkers hebben hun onderdak in het ruime kantoor op de eerste verdieping.

Portfolio Items